Dufour T7, la Liberté

Te oud om modern te zijn, maar niet oud genoeg om een klassieker te zijn. De Dufour T7, een polyester productieboot uit de begin jaren ’80, dat commercieel geen succes bleek maar het potentieel heeft om een comeback te maken met een concept dat haar tijd ver vooruit was.

Dufour T7 Zeehond droogvallen onder Vlieland
Dufour T7 Zeehond onder Vlieland

Met de T van ‘Transportabele’ werd de T7 met een lengte van 7 meter over alles in 1980 geïntroduceerd als zeiljacht voor kustwateren met de credo’s prestatie, veiligheid, comfort, gemak en dé oplossing voor ligplaatsproblemen in volle havens. De beloofde prestaties werden gesteund doordat het prototype de derde plaats behaalde in de Mini Transat van 1979. De werf Dufour durfde het aan het ongewoon concept van de ontwerper Jean-Louis Noir in productie te nemen. Dufour was toe aan een nieuwe marktbenadering en presenteerde de T7 zelfs als de Dufour revolutie getuige de volgende introductietekst uit de folder:

‘The Dufour revolution. Like all revolutions it is for freedom. The T7 will surprise you. Never before a boat builder strived so hard nor been so successful at eliminating the worries of the sailing family, whether it is transportation, mooring, beaching, performance or accommodation space. From every point of view, the Dufour T7 is the boat for freedom.’

Jean-Louis Noir had goed begrepen dat het juist de vrijheid is waar het eigenlijk om draait als het gaat om varen. Net als Jack Sparrow, kapitein van de Black Pearl die dit treffend verwoorde in de film Pirates of the Caribbean:

‘Wherever we want to go, we go. That’s what a ship is, you know. It’s not just a keel and a hull and a deck and sails; that’s what a ship needs. But what a ship is…what the Black Pearl really is… is freedom.’

Zo moet ‘vrijheid’ als kernwaarde het uitgangspunt zijn geweest voor het concept van de T7;
– gezinsboot voor de kustwateren
– trailerbaar en lanceerbaar zonder hulp van kraan
– goede balans- en zeileigenschappen
– geschikt voor stranden en droogvallen
– eenvoudig en betaalbaar
– comfortabel en veilig.

Jean-Louis Noir, een onorthodox ontwerper en midzwaard adept, is er in geslaagd de ontwerpcriteria te vertalen in een ontwerp voor een gezinsboot die zich prima kan meten met menig bootje van nu. Mede door een innovatief midzwaard is de T7 bijzonder. Met een romplengte van 6.72 meter is de indeling ongewoon door de middenkuip, voor- en achterkajuit en buitenboordmotor in een bun. Met minimale diepgang door ophaalbaar midzwaard en klaproer kan het bootje bijna overal gaan.

Nu bijna 40 jaar na de introductie lijkt het dat de markt van steeds maar groter wordende plezierjachten op haar retour is. Door crisis, mileudruk en overbevolking is kleiner weer mode en meer mensen schijnen te gaan begrijpen dat luxe niet schuilt in meer lengte maar in meer vrijheid. En de vrijheid van de watersporter neemt op de binnen- en kustwateren omgekeerd evenredig af met de toename van de lengte en diepgang van het schip. Getuige diverse restauratieprojecten slaat het concept van toen nu weer aan en mag de T7 zich verheugen op een nieuwe belangstelling.

Meer