Introductie

De werf Dufour, La Rochelle, Frankrijk, produceerde vanaf de oprichting door Michel Dufour in 1964 tot 1980 uitsluitend zeiljachten ontworpen door Michel Dufour zelf. Na een overname van de werf en het aantreden van een nieuwe en jonge algemeen directeur in een roerige slechte economische tijd werd het programma aangepast naar kwaliteit met de introductie van de aluminium Dufour 9000, en eenvoudig & betaalbaar met de polyester Dufour 1800. De T7 behoorde tot deze laatste categorie maar ging een stap verder als innovatief concept. Al deze drie modellen was het werk jonge nieuwe generatie jacht architecten.

Vooraangekondigd als TR7 (trailer), werd de de boot als T7 (transportable) in 1980 op Salon Nautique Paris als ‘nouveauté’ gepresenteerd. Op basis van het succes in de Mini Transat, de gebruiksmogelijkheden, afwerking en prijs werd verwacht dat de T7 het zeker in Nederland het goed zou doen. Dit is echter tegengevallen. Het concept werd gezien als kampeerkruiser en idyllisch visioen. Dit in een tijd waarin de boten steeds groter werden en luxe en comfort een meerwaarde betekende. De markt pikte het voordeel van zelfredzaamheid en vrijheid niet op. Het succes dat de werf er van verwachtte bleef uit. Er zijn in de twee jaar na de introductie ongeveer 250 schepen gemaakt waarna de productie is stopgezet. De mallen zijn verkocht aan de werf Figareau die de boot in vacuüm composietbouw onder de naam Rhodes 24 nog tot 1993 in haar programma heeft gehad.

Dufour-t7 Petit Dauphin II met Daniël Gilard tijdens de Mini Transat 1979
Dufour-t7 Petit Dauphin II met Daniël Gilard tijdens de Mini Transat 1979. Let op de afgezaagde neus! Waarschijnlijk om binnen de 6.50m design regel te blijven. (foto: Bateaux nov. 1979)

Mini Transat

De Mini Transat is een tweejaarlijkse zeilrace vanuit Engeland, via Teneriffe naar Antigua in het Caraïbische gebied, voor zeiljachten tot 6.5 m lengte. De eerste Mini Transat in 1977, werd gewonnen door de Fransman Daniël Gilard met zijn Serpentaire 22 ‘Petit dauphin’. ln 1979 nam hij met de Petit dauphin II weer deel, maar nu met het prototype van de Dufour T7 met midzwaard. Na testvaarten gaf hij de voorkeur aan de T7 vanwege de stijfheid, trimmogelijkheden onder zeil, het goede opboksen tegen zeegang, het minimale slingeren, de goede handzaamheid en de veiligheid. Hij behaalde onder moeilijke omstandigheden, drie stormen met windsterkes van meer dan 8 beaufort, in een veld van 49 deelnemers een uitstekende derde plaats.

Toch is Dufour geen bouwer van wedstrijdjachten. Hieruit blijkt dat een toerjacht, mits goed gezeild, ook in een wedstrijd hoge ogen kan gooien. Zijn gemiddelde snelheid lag boven de 5 knopen, zijn beste dagafstand was 161 mijl en zijn snelste run was 52 mijl in zes uur!

De romp van de Petit dauphin II heeft als plug gedient voor de mal van de productieboot.

Meer