Profiel

Maritime Identity is de naam waaronder ontwerper Earik Ayo Wiersma zich specialiseert in vormgeving, illustratie en cartografie voor de maritieme sector. Met ruime ervaring in communicatie en design en kennis en gedrevenheid voor watersport, maritieme techniek, biologie, cultuur en historie als toegevoegde waarde is Maritime Identity uw creatieve partner die de taal van de sector verstaat.

Opdrachtgevers

Werkzaam voor ondermeer:
– ANWB Waterkampioen
– Hollandia-Gottmer Uitgevers Groep
– Stichting de Waterlandse Melkschuit
– Jos Boone Watersport
– Hollandboat Workum
– Instanttrust Marine
– Landgoed Geijsteren

Activiteiten

Illustratie

Technische illustraties, infographics, instructietekeningen, lijnenplannen

Cartografie

Routekaarten, map/infographics, overzichtskaarten, detailkaarten, vaarkaarten etc.

Merkontwikkeling

Logo’s, identiteitsontwikkeling, huisstijlen, naamgeving

Fleetmarking

Belettering, bedrijfskleding, voer- en vaartuigenmarkering, striping

Signing & typografie

Bewegwijzering, routemarkering, naamplaten, stempels, gevelbelettering, vlaggen en wimpels, pictogrammen, symbolen en letterontwerp

Grafische vormgeving

Publicaties, boeken, folders/brochures, websites, tentoonstellingen, verpakkingen, handleidingen, instructies en formulieren

Reconstructie, restauratie, behoud

Onderzoek, historisch vorm- en kleuradvies, modelmaken, restaureren bestaande modellen, digitaliseren lijnenplannen en tekeningen

Productontwikkeling

Conceptpresentaties (moodboards), styling, conceptontwerp yachtdesign

Earik Ayo Wiersma

Geboren in Friesland, opgeleid in Amsterdam als grafisch vormgever aan de Rietveld Academie. Daarna als ontwerper en Art Director gewerkt in een groot communicatie- en designbureau. Specialist geworden in het visueel toegankelijk maken van complexe en ongestructureerde informatie. De kern uit een probleemstelling halen en vertalingen maken naar diverse toepassingen voor uiteenlopende klanten, van grote financiële dienstverleners tot kleine culturele instellingen.

Veel ervaring in identiteitsontwikkeling, huisstijlen en huistijl bouwstenen. Daarnaast samenstellen van communicatiemiddelen, beeld- en tekstredactie en de vormgeving in het algemeen. Denk hierbij aan o.a.: conceptpresentaties, illustratie, publicaties, boeken, folders en brochures, websites, tentoonstellingen, belettering, bewegwijzering, verpakkingen, handleidingen, instructies en formulieren. Hierdoor gewend om projectmatig en in teamverband te werken, te organiseren, te plannen en krijgt opdrachten op tijd af.

Een onderzoeker en liefhebber van archieven en bibliotheken en stopt niet bij het eerste idee, en maakt van niets iets. Heeft verder gouden handjes die soms goed van pas komen bij model, collectie- en tentoonstellingswerkzaamheden. Een homo universalis: kan zowel in 2D als 3D uit de voeten en beheerst daarvoor de vaardigheden om het echt te maken van computer, beitel tot naaimachine.

Naast het werk heeft de maritieme historie, techniek en cultuur altijd zijn belangstelling gehad. Omgeven door en bezig met water, scheepvaart, bootbouw, restauratie, watersport, scheeps- en schaalmodellen, archeologie en historie in het algemeen, is hij in zijn vrije tijd blijven studeren op scheepsontwerp en maritieme geschiedenis. Vaart en onderhoudt zelf een boot en is daarnaast bezig met een bescheiden zelfstudie jachtontwerp. Kortom een maritiem autodidact. Met Maritime Identity koppelt hij grafische vakkennis aan zijn passie.

Biografie

Opleidingen

Academie Vredeman de Vries, Publiciteitsvormgeving
HBO Rietveld Akademie, Grafisch ontwerpen (Cum Laude)
Mediamatic, training Webdesign
Zelfstudie Yachtdesign en Maritieme cultuur

Werkkring

BRS Premsela Vonk, Designers & Architects, 1993-1998
Eden, Design & communication, 1998-2009 Edenspiekermann, 2009-2010
Jurylid ADCN jaarprijzen.

Behaalde designprijzen

D&AD Award 2010 ADCN Jaarprijzen, 2 nominaties 2010 European Design Award 2010, Red Dot design award 2009, Eulda 2007 Award, Dutch Design Award 2006, Certificate of Excellence, International Society of Typographic Designers, 2003, Nederlandse Huisstijlprijs 2003, Dutch Design Award 2003, Best verzorgde boeken 1994, Best verzorgde boeken 1993.