Profiel

Maritime Identity is de naam waaronder ontwerper Earik Ayo Wiersma zich in toenemende mate specialiseert in de maritieme sector. Met ruime ervaring in uiteenlopende sectoren en kennis en gedrevenheid voor watersport, maritieme techniek, biologie, cultuur en historie als toegevoegde waarde is Maritime Identity uw creatieve partner die de taal van de sector verstaat.

Activiteiten

Merkontwikkeling

Logo’s, identiteitsontwikkeling, huisstijlen, naamgeving

Fleetmarking

Belettering, bedrijfskleding, voer- en vaartuigenmarkering, striping

Signing

Bewegwijzering, routemarkering, naamplaten, stempels, gevelbelettering, vlaggen en wimpels

Illustratie

Technische illustraties, kaarten, instructietekeningen voor tijdschriften en boeken, lijnenplannen, presentatie

Typografie

Pictogrammen, symbolen en letterontwerp

Grafische vormgeving

Publicaties, boeken, folders/brochures, websites, tentoonstellingen, verpakkingen, handleidingen, instructies en formulieren

Productontwikkeling

Conceptpresentaties (moodboards), styling, conceptontwerp yachtdesign

Reconstructie, restauratie, behoud

Onderzoek, historisch vorm- en kleuradvies, modelmaken, restaureren bestaande modellen, digitaliseren lijnenplannen en tekeningen

Earik Ayo Wiersma

Geboren in Friesland, opgeleid in Amsterdam als grafisch vormgever aan de Rietveld Academie. Daarna heb ik als ontwerper en Art Director gewerkt in een groot communicatie- en designbureau. Als ontwerper ben ik specialist geworden in het visueel toegankelijk maken van complexe en ongestructureerde informatie. De kern uit een probleemstelling halen en vertalingen maken naar diverse toepassingen voor uiteenlopende klanten, van grote financiële dienstverleners tot kleine culturele instellingen.

Ik heb veel ervaring in identiteitsontwikkeling, huisstijlen en huistijl bouwstenen. Daarnaast het samenstellen van communicatiemiddelen, beeld- en tekstredactie en de vormgeving in het algemeen. Denk hierbij aan o.a.: conceptpresentaties, illustratie, publicaties, boeken, folders en brochures, websites, tentoonstellingen, belettering, bewegwijzering, verpakkingen, handleidingen, instructies en formulieren. Hierdoor ben ik gewend om projectmatig en in teamverband te werken, te organiseren, te plannen en krijg opdrachten op tijd af.

Ik ben een onderzoeker en liefhebber van archieven en bibliotheken en stop ik niet bij het eerste idee, en maak ik van niets iets. Verder heb ik gouden handjes die soms goed van pas komen bij model, collectie- en tentoonstellingswerkzaamheden. Een homo universalis: kan zowel in 2D als 3D uit de voeten en beheerst daarvoor de vaardigheden om het echt te maken van computer, beitel tot naaimachine.

Naast het werk heeft de maritieme historie, techniek en cultuur altijd mijn belangstelling gehad. Omgeven door en bezig met water, scheepvaart, bootbouw, restauratie, watersport, scheeps- en schaalmodellen, archeologie en historie in het algemeen, ben ik in mijn vrije tijd blijven studeren op scheepsontwerp en maritieme geschiedenis. Ik vaar en onderhoud zelf een boot en ben daarnaast bezig met een bescheiden zelfstudie jachtontwerp. Kortom zou ik mijzelf onbescheiden een maritiem autodidact kunnen noemen. Met Maritime Identity koppel ik mijn vakkennis aan mijn passie.

Biografie

Opleidingen

ABK. Vredeman de Vries, Publiciteitsvormgeving
HBO Rietveld Akademie, Grafisch ontwerpen (Cum Laude)
Mediamatic, training Webdesign
Zelfstudie Yachtdesign en Maritieme cultuur

Werkkring

BRS Premsela Vonk, Designers & Architects, 1993-1998
Eden, Design & communication, 1998-2009 Edenspiekermann, 2009-2010
Jurylid ADCN jaarprijzen.

Behaalde designprijzen

D&AD Award 2010 ADCN Jaarprijzen, 2 nominaties 2010 European Design Award 2010, Red Dot design award 2009, Eulda 2007 Award, Dutch Design Award 2006, Certificate of Excellence, International Society of Typographic Designers, 2003, Nederlandse Huisstijlprijs 2003, Dutch Design Award 2003, Best verzorgde boeken 1994, Best verzorgde boeken 1993.